Endüstiyel Yapılar Nasıl Projelendirilir?

Endüstiyel Yapılar Nasıl Projelendirilir?

Endüstiyel Yapılar Nasıl Projelendirilir?

 

 

Endüstriyel yapılar genellikle şehir merkezlerinin dışında kurulur. Denizcilik, giyim, gıda, elektrik-elektronik, güvenlik, mobilya gibi sektörlerin üretim, ambalajlama ve montaj gibi işleri buralarda icra edilir.

Otomotiv, hayvancılık ve tarımcılık sektörlerinde kullanılan mekânlar; hangarlar, depolar, atölyeler ve fabrikalar buna örnektir.

Bazı bölgelerde sanayi ve endüstri yapıları ortak bir yerde toplanır. Bunun amacı daha hızlı hizmet vermek ve planlı bir yerleşim meydana getirmektir.

Endüstriyel yapılar oluşturulurken önce yapılacağı bölgenin coğrafi şartları dikkate alınır. Örneğin yapı, deprem riskinin yüksek olduğu bir yerde konumlandırılacaksa çelik konstrüksiyon olması tercih edilir.

Endüstriyel Yapılarda Proje Yönetim Süreci

Bu aşamada maximum verim sağlayabilmek için aktif süreç yönetiminin önemi büyüktür. Proje yönetiminin bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle paydaşların işbirliği hâlinde çalışması gerekir.

Endüstriyel yapı inşaatlarının proje yönetiminde izlenecek adımlar şöyledir:

  1. Fizibilite
  2. Yapı tasarımı
  3. İhale
  4. İnşaat

Proje hazırlıklarının tamamlanmasıyla birlikte sıra; konstrüksiyonel, termal ve güvenlik şartlarının karşılanmasına gelir.

Ardından ihale dokümanları hazırlanarak projenin inşaatına başlanır.

Endüstriyel Yapıların Projelendirilme Aşamaları

  • Hareketli veya sabit makine/ekipmanların yapıya olan yükü belirlenir.
  • Sonuç doğrultusunda endüstriyel yapı için gereken en uygun ve ekonomik taşıyıcı sistemlere karar verilir.
  • Bu etapta, inşa edilecek yapının gelecekteki büyüme oranı göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Finansal kaynaklar etkin bir şekilde kullanılarak ve zaman-mekân yönetimi sağlanarak proje efektif bir şekilde hayata geçirilir.
  • Farklı uzmanlık alanlarında görevli ekiplerin uyum içinde çalışması, sürecin sağlıklı yürümesi bakımından oldukça önemlidir.

Endüstriyel Yapılarda Tasarım

Fonksiyonel ihtiyaçlar belirlendikten sonra konstrüksiyon elemanlarının tayin edilmesi gereklidir. Ardından strüktür ve malzeme tercihi yapılır. İnşa edilecek endüstriyel yapının düşey ve yatay doğrultuda gerektirdiği işlevsel özelliklere uygun bir strüktür seçilir.

Bunun bunun üretim prosesi, teknik koşullara göre düzenlenmesi gerçekleştirilir.

Ekonomik kazancın sürekliliği ve yapının uzun müddet dayanabilmesi için yerine göre korozyona dirençli, bakıma ihtiyaç duymayacak malzemeler kullanılır.

Bağlantılar kaynak gerektirmeyen cıvatalardan üretilirse yapının gerektiği zaman büyütülmesi, sökülmesi ve taşınması daha kolay olur. Üstelik böyle bir tercihte bulunmak, endüstriyel yapıya daha estetik bir görünüm katar.

Yenilikçi endüstriyel yapılar strüktürel eklentilere açık bir şekilde tasarlanır.

Profesyonel bir firma endüstriyel yapılarda ince kesitler kullanarak daha iyi bir görünüm elde eder. Az malzeme sarfiyatı sayesinde ekonomik çözümler sunar.

Kiriş uygulamalarıyla zemine inen ayaklar azaltılır. Geniş açıklık kapasitesi ise daha büyük bir alan sağlar.

Endüstriyel yapıların projelendirilmesi ve inşası konusunda pek çok başarılı işe imza atan firmamız, çağdaş teknolojiyi kusursuz işçiliğiyle birleştirir.

Altyapı, bina ve endüstriyel yapı inşaatı alanında referans bir isim olan Eskon İnşaat, projelerinizi hayal ettiğiniz gibi hayata geçirmeye ve geliştirmeye hazırdır.

Sonraki

Yorumlar

    Hiç yorum yapılmamış

Yorum Yap

E-posta hesabınız ve telefon numaranız yayımlanmayacak.